Kabel sneller en voordeliger dan ADSL

Uit onderzoek van iPing Research blijkt dat de gemiddelde snelheid waarmee kabelabonnees internetten steeds verder uitloopt op ADSL-abonnees. Inmiddels is kabelinternet 4 keer sneller dan ADSL (vorige meting was dat een factor 3). Uploaden via de kabel gaat in Nederland gemiddeld 5 keer sneller dan via ADSL.

Kabelinternet is ook aanzienlijk goedkoper dan DSL: de gemiddelde prijs/prestatie-verhouding van kabel is meer dan 2 keer zo gunstig vergeleken met ADSL. De voorsprong van de kabel blijft tevens groot indien wordt vergeleken met VDSL (kabel is anderhalf keer sneller met een prijs/prestatieverhouding die 1,5 keer zo gunstig is).

 

Kabel 2x gunstiger dan ADSL

Downloadsnelheid kabelverbindingen toegenomen met ongeveer 35%
In opdracht van NLkabel, de vereniging van kabelbedrijven, heeft iPing Research de snelheden onderzocht van de drie vrijwel landelijk beschikbare vaste technieken: ADSL, VDSL en kabel. iPing concludeert verder dat de gemiddelde downloadsnelheid van kabelverbindingen het afgelopen jaar is toegenomen met ongeveer 35%. De uploadsnelheid van kabelverbindingen is toegenomen met ongeveer 57%. ADSL en VDSL blijven qua snelheden ver achter.

De snelheidsverhogingen van bestaande kabelabonnementen en nieuwe highspeed abonnementen zijn de redenen van de forse toename van de gemiddelde snelheid. Highspeed internet van 50 tot 120 Mbps is via de kabel inmiddels beschikbaar voor 98 procent van de huishoudens in Nederland.

Kabel veel sneller dan ADSL en VDSL

Rob van Esch, directeur van NLkabel: ‘Het snelste kabelabonnement is natuurlijk 6 keer sneller dan het snelste ADSL-abonnement, maar het onderzoek van iPing geeft aan dat de gemiddelde kabelabonnee ook stukken sneller is. ADSL bedient inmiddels de onderkant van de markt. En kabel zal dankzij het moderne kabelnetwerk, dat vrijwel helemaal uit glasvezel bestaat, nog verder uitlopen. Ik voorspel dat de uploadsnelheden van kabelabonnees binnenkort hoger zullen liggen dan de downloadsnelheden bij ADSL.’

Bron: NLkabel, 02 maart 2011Terug naar het overzicht